Wettelijke aansprakelijkheid

De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel de WA-verzekering genoemd.

Wettelijke AansprakelijkheiHierbij wordt de verzekerde beschermt tegen het risico van aansprakelijkheid.

Een aansprakelijkheidsverzekering vergoed hierbij vrijwel alle kosten rondom letselschade en zaakschade.

Het gaat hierbij om de schade die de verzekerde veroorzaakt heeft. Er zijn hier natuurlijk wel enkele uitzonderingen bij. Als de schade met opzet wordt veroorzaakt dan wordt dit eigenlijk niet vergoed.

Vooral niet als het hierbij gaat om financiële schade.

Daarnaast zijn gehuurde spullen ook niet verzekerd in de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering.

Wettelijke aansprakelijkheid

Verschillende verzekeringsvormen

Er zijn rondom de wettelijke aansprakelijkheid verschillende verzekeringsvormen nogal wat verschillen. Dit komt omdat zowel een particulier als een bedrijf of een vrijberoepsbeoefenaar deze verzekering kan afsluiten. Deze hebben natuurlijk allemaal andere wensen en daardoor is er voor gekozen om verschillende verzekeringsvormen aan te nemen.

Voor particulieren is er de AVP: aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Hiermee wordt de verzekerde en zijn of haar gezin verzekert. Het gaat hierbij om de verzekering tegen het risico van aansprakelijkheid bij verschillende zaken.

De AVB is de verzekering voor bedrijven en beroepen. Dit is de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven en beroepen, vandaar de afkorting AVB. Hiermee worden zij verzekert tegen het risico van aansprakelijkheid. Dit is dus in principe hetzelfde als bij particulieren.

Maar bedrijven en beroepen hebben op een hele andere manier aansprakelijkheid dus vandaar dat er verschillende verzekeringen voor bestaan. De hoogte van de premie wordt berekend aan de hand van het soort bedrijf.

Dit betekent dat een ziekenhuis een veel hogere premie betaalt dan een makelaarskantoor. Daarnaast wordt er ook grondig gekeken naar de omzet van het bedrijf. Ook hieraan wordt de premie berekend.

Je hebt op dit moment 3 soorten AVB’s: act committed, loss occurred en claims made. Enkele bedrijven hebben de mogelijkheid om de zuivere vermogenschade mee te verzekeren.

Alleen bedrijven waarbij het risico heel erg groot is krijgen deze mogelijkheden. Denk hierbij aan: makelaars, advocaten, accountants en verzekeringsagenten.

Meestal niet verplicht
De aansprakelijkheidsverzekering is eigenlijk in de meeste Europese landen helemaal niet verplicht. Maar veel mensen verwarren de aansprakelijkheidsverzekering met de WA verzekering.

De WA verzekering is wel verplicht en de aansprakelijkheidsverzekering niet. Dit is dan ook meteen het grootste verschil tussen deze twee verzekeringen.

Er zijn wel een aantal beroepen waarbij een aansprakelijkheidsverzekering wel verplicht is. Dit komt omdat voor wat de uitwerking betreft hierbij de aansprakelijkheidsverzekering gelijk gesteld is aan de WA verzekering. Dit is bijvoorbeeld het geval bij jagers en kerncentrales. Dan is de aansprakelijkheidsverzekering wel verplicht.

Advertentie